Nakup otroškega kolesa - kako izbrati pravo velikost? Kamplc sport, Ajdovščina

Nakup otroškega kolesa - kako izbrati pravo velikost?

Velikosti otroških koles 

Torej, vaš otrok je pokazal interes za vožnjo s kolesem - čas, da mu predstavite šport, ki ga imamo vsi tako radi. Ne glede na to, ali je vaš otrok triletnik, ki je pripravljen na svoje prvo kolo, ali pa s kolesom že raziskuje okoliške poti, smo pripravili nekaj nasvetov, da bo nakup otroškega kolesa ne bo tako zakompliciran.

Velikosti koles za odrasle razlikujemo glede na velikost okvirja (ok, tudi glede na premer koles, ampak to ne igra vloge pri izbiri velikosti kolesa), medtem ko je pri otroških kolesih v ospredju velikost (premer) koles. Nižje je tabela, kjer lahko določite približno velikost, ki jo vaš otrok potrebuje. Seveda pa se otroci v velikosti pri enaki starosti lahko precej razlikujejo, zato lahko višji otroci izberejo tudi kolo z večjim premerom koles. Tabele velikosti so lahko v veliko pomoč, ne dajo pa vedno dokončnega odgovora. Ko vaš otrok enkrat preseže višino 145-150 cm, lahko izbere tudi "odraslo" kolo z manjšim okvirjem.

VELIKOST KOLES

VELIKOST OTROKA

LETA
12" 60 - 125 cm 1.5 - 5 let
16" 95 - 110 cm 3 - 6 let
20" 105 - 125 cm 5 - 8 let
24" 120 - 140 cm 7 - 11 let
26" 130 - 160 cm  9 - 14 let

 

 

Prvo kolo vašega otroka: Poganjalec ali pomožna kolesca

Ko boste otroku kupovali prvo kolo, boste imeli dve opciji: poganjalca ali kolo s pedali in pomožnimi kolesci. Kakšna je razlika? 

 

Pomožna kolesca: Dodatna kolesca, ki se pritrdijo na kolo. Za večino staršev so verjetno bila edina opcija pri njihovem prvem kolesu. Na prvi pogled delujejo kot super rešitev, ki jo ima otrok na kolesu, dokler ne osvoji vožnje, nato pa jih snamete in hop, vaš otrok ima običajno kolo. Slaba stran teh kolesc pa je, da otrok ne razvije ravnotežja na kolesu, saj se zanaša na oporo dodatnih kolesc.  

Poganjalec: Dve kolesi, brez pedal. Poganjalec od vašega malčka zahteva, da na kolesu sedi, so poganja z nogami in lovi ravnotežje. Veliko virov navaja, da je najtežji del učenja vožnje kolesa ravno ravnotežje zato bo prehod na običajno kolo precej lažji za otroke, ki začnejo na poganjalcu.

Na koncu, pa je odločitev vedno vaša in seveda vezana na vašega otroka. Pri nas, vam bomo vedno z veseljem svetovali in pomagali najti pravo rešitev za vašega malčka.

Nakup otroškega kolesa - kako izbrati pravo velikost. Kamplc sport.

Nakup kolesa za odraščajočega otroka

Otroci neprestano rastejo! Zjutraj jih oblečete, ko pridejo iz vrtca, pa obleke že zgledajo kot bi se skrčile. Šalo na stran. Ampak kako kupiti kolo za otroka, ki noče in noče ostati enako visok? 

Čeprav nakup kolesa, ki ga bo otok še dorastel (torej prevelikega) mogoče izgleda kot ekonomična izbira, pa ima kar nekaj negativnih strani.

 

  1. Varnost: Če otrok ne doseže tal, ko stoji nad zgornjo cevjo, ali ne doseže krmila in zavor, vožnja s takim kolesom ni varna. Ne bo mogel normalno kontrolirat, ustaviti ali usmerjati kolesa. Če pa je kolo premajhno, bo s koleni zadeval v krmilo in izgledal sključeno na kolesu. Premajhno kolo ne bo stabilno in ga bo težko kontroliral.
  2. Udobje: čeprav so otroci velikokrat bolj potrpežljivi, kot odrasli, pomislite, kako bi se vi počutili na kolesu, ki vam ne ustreza po velikosti. Če vam kolo ne ustreza, tudi užitka v vožnji ni in je možnost, da se odpravite na pot s kolesom precej manjša. Enako velja za vašega otroka. Če želite, da bo na kolesu užival in se z veseljem vozil po soseski ali šel z vami na kolesarski izlet, je prav, da mu izberete njegovi višini primerno kolo.

Verjamemo, da vam nakup novega kolesa predstavlja finančni zalogaj. Komu pa ne? Ampak obstajajo načini, da prihranite nekaj denarja. Vedite, da ko bo en otrok prerasel kolo, je vedno še nek otrok, ki je sedaj ravno prav velik. Pa čeprav ta otrok ni vaš. Združite se z drugimi starši v vaši skupnosti in verjamemo, da se vedno najde rešitev. 

Nakup otroškega kolesa - kako izbrati pravo velikost? Kamplc sport

Nakup kolesa za darilo

OK, sedaj imate veliko informacij o otroških kolesih in pripravljeni ste na nakup da ga zavijete v darilno škatlo. Drži? No, mogoče še ne povsem...

Ko je vaš otrok dovolj star, je pomembno, da ga vključite v proces nakupa. To, da ga vzamete s sabo v kolesarsko trgovino na "testno vožnjo" je odlična zamisel. Tako boste lahko preverili katero kolo mu ustreza ali kakšno kolo si želi. Naši prodajalci vam bodo pomagali pri izbiri, katero kolo se otroku bolj prilega ali kakšno kolo potrebuje za način kolesarjenja, ki ga zanima. Pogovor z našimi svetovalci, vam bo sigurno prihranil ure brskanja pa spletu. Ta čas raje namenite svojim otrokom.

PONUDBA OTROŠKIH KOLES

 

 

 

 

Nazaj na spletni dnevnik