Kako pogosto naj pripeljem vilico ali amortizer na servis?

Kako pogosto naj pripeljem vilico ali amortizer na servis?

Pri nakupu novega kolesa ali ko stranke pripeljejo kolo na servis večkrat slišimo vprašanje: "Kdaj, ali kako pogosto naj naredim servis na vzmetenju?" Verjetno se vas večina večkrat to vpraša. No, če svoje gorsko kolo voziš po terenu, prahu, blatu (resnično upam, da ga, saj je temu namenjeno), je priporočljivo, če se vzmetenje servisira vsaj enkrat v sezoni. Prašni delci se namreč, iz različnih razlogov, lahko "izmuznejo" mimo tesnil in tako povzročajo škodo v notranjosti vzmetenja. S čiščenjem in menjavo olja lahko zagotovimo, da bo vilica ali amortizer delovala bolj tekoče in mehko.

servis vzmetenja Kamplc sport. Servisni interval za vilice in amortizerje.

Z izkušnjami, ki smo jih nabrali skozi leta dela z vzmetenjem in dnevne uporabe, vam lahko damo nekaj nasvetov, kdaj naj bi vaše vzmetenje potrebovalo servis. Najlažje je, če se držite intevalov, ki vam jih napiše serviser po opravljenem delu, ali pa si sami, na koledarju označite, kdaj ste nazadnje zamenjali olje ali tesnila. Ampak tudi to ni vedno optimalna izbira. Kolo namreč vozite v različnih razmerah, različno pogosto in to lahko vpliva na pogostost servisiranja vzmetenja. Tu je nekaj indikatorjev, ki kažejo na to, da vilica ali amortizer potrebuje nekaj ljubezni:

  • Deluje suho. Drsnik naj bi bil vedno nekoliko masten in če deluje suh, je potrebna menjava olja in tesnil.
  • Vilica ali amortizer delujeta nekoliko trdo in zgubljata občutljivost na manjših grbinah. To je zaradi povečanega trenja v sistemu.
  • Vrtenje rebound in compression gumba ne spremeni prav veliko. Povečano trenje vpliva tudi na nastavitve sistema.
  • Vilica ali amortizer izgubljata olje ali zrak. To je najverjetneje posledica uničenih tesnil in je potrebna menjava.

Servisni intervali so težko natančno določljivi. Vse je odvisno od tega, kako pogosto, kje, na kakšen način vozite vaše kolo. Vremenski pogoji tudi igrajo svojo vlogo pri tem. Priporočljivi servisni intervali so namenjeni temu, da kolesarji ne pozabijo na svoje vzmetenje, dokler nekaj res ne dela več.

Kako pogosto nesti vzmetenje na servis. Kamplc sport servis vzmetenja Formula in Fox.

Proizvajalci vzmetenja navadno priporočajo servisne intervale za njihovo vzmetenje. Naš servis je uradna FOX servisna točka in pooblaščen servis za FORMULA vzmetenje. Tako FOX, kot FORMULA priporočata male servise (čiščenje in menjavo olja) na vsakih 30 ur ali na 6 mesecev, poslni servis pa vsakih 100 ur ali enkrat letno. Za amortizerje z vzmetjo (coil) pa vsakih 100 ur ali enkrat letno. Podobne intervale imajo tudi večina drugih proizvajalcev.

 

 

Nazaj na spletni dnevnik