Kako izbrati pravo kolesarsko celado

Kako izbrati pravo kolesarsko čelado?

Če bereš članek o tem, kako izbrati pravo kolesarsko čelado, te najverjetneje ni potrebno prepričevati, da je nošnja le-te priporočljiva za vse. Vse čelade, ki so na trgu v EU morajo izpolnjevati določene varnostne standarde, vseeno pa je nekaj stvari, na katere je dobro biti pozoren, ko izbiraš čelado.

Tu je nekaj ključnih faktorjev:

Kot prvo, prepričaj se, da se čelada lepo prilega glavi. Če imamo čelado, ki se nam ne prilega dobro, osnovna funkcija čelade, to je zaščita, morda ne bo taka, kot bi morala biti. Torej, izberite čelado prave velikosti in jo prilagodite svoji glavi.

Kasko izbrati pravo kolesarsko čelado? Kamplc sport.

Izberi čelado, ki je namenjena stilu vožnje kolesa. Kategorije čelad ti bodo olajšale iskanje tiste prave za tvoje potrebe. Generalno čelade spadajo v tri osnovne tipe: 
  • Rekreativne čelade so najbolj ekonomična izbira in nudijo osnovno zaščito za vsakodnevne kolesarje.
  • Cestne čelade so oblikovane tako, da so čim lažje, aerodinamične ter dobro zračne.
  • Gorsko kolesarske čelade imajo dobro zračenje, in večinoma nudijo podaljšan zadnji del, da nudijo večjo zaščito za ta del glave.

Razmisli tudi o tem, če mogoče želiš čelado s kakimi posebnimi lastnostmi. So ti mogoče pomembne nove varnostne tehnologije? Mogoče posebne oblike? Mogoče potrebuješ vgrajen nosilček za kamero ali vgrajeno svetilko? Vedeti pa morate, da vsi ti dodatki vplivajo tudi na ceno čelade.

Prileganje čelade in udobje.

Pri izbiri čelade je dobro prileganje poglavitnega pomena, saj v nasprotnem primeru čelada ne nudi pravšnje zaščite v primeru trka. Poleg tega, pa bo čelada na tvoji glavi kar nekaj časa, zato si verjetno želiš, da bi bila udobna.

Da lahko najdeš pravo čelade zase, moraš najprej izmeriti obseg svoje glave, saj je velikost čelade osnovana prav na tem. Obseg izmerimo okrog najširšega dela glave, približno 2-3 cm nad obrvmi.

Okvirne velikosti čelad:

  • XS: manj kot 51cm
  • S: 51cm–55cm
  • M: 55cm–59cm
  • L: 59cm–63cm
  • XL: več kot 63cm
  • One size: čelade z velikom razponom nastavitve obsega

Kako prilagoditi čelado?

Najprej prilagodimo obseg. Veliko čelad imaj sistem prilagajanja s koleščkom, ki omogoča, da obseg čelade prilagodite obsegu svoje glave.

Nato zapnemo pašček pod brado in prilagodimo njegovo dolžino. Paščki naj bi oblikovali črko V, ko prosto padejo pod ušesi in te popolnoma nič ne motijo.

Na koncu pa poskusi, z zapetim paščkom, široko odpreti usta. Čelada mora pritisnite ob zgornji del glave. Če se ne, pašček še malo zategni. Če imaš občitek, da te preveč pritiska, pa nekoliko popusti.

Dodatni nasveti

Velikosti se, glede na proizvajalca razlikujejo. Zato vedno pred nakupom preveri obseg čelade. Prav tako se razlikujejo tudi same oblike čelade in obstaja možnost, da ti čelada, kljub temu, da velikost ustreza, ne bo prav. Zato priporočamo, da preizkusiš več čelad, da vidiš, katere ti najbolj ustreza.

Če si med dvema velikostima, izberi manjšo. Alternativa temu je izbira druge čelade ali to, da pod čelado nosiš podkapo. Nekateri odrasli, predvsem ženske, lahko izberejo tudi otroško čelado.

Čelada, ki se dobro prilega, se tesno prilega, ne sme pa biti moteče tesna. Če se čelada premika po glavi že z rahlim potiskom, morate prilagoditi obseg.

Izbira

Osnovna naloga čelade je zaščita glave pred poškodbami glave, ki so posledica padca ali udarca.

Zaščitni del čelade je sestavljen iz zunanje lupine ter notranje podloge, ki sta združena skupaj.

  • Zunanja lupina nudi odpor pred udarci in omogoča, da čelada ob udarcu zdrsne in tako zaščiti glavo in vrat.
  • Notranja podloga je narejena iz ekspandirane polistirenske pene. Ta ščiti glava tako, da razpriš silo ob udarcu.

Danes pa vemo, da poškodbe možganov povzroča tudi rotacijske sile. Zato so proizvajalci razvili nove tehnologije, ki zmanjšujejo rotacijske sile med udarcem.

Ena izmed teh tehnologij, ki jo ima tudi veliko čelad v naši ponudbi, je MIPS ali Multi-directional Impact Protection System. Omogoča, da se notranji del, ki je pričvrščen na notranjo podlogo, nekoliko vrti in s tem zmanjša rotacijsko silo, ki nastane ob udarcu.

bluegrass mips celada kamplc sport kako izbrati pravo kolesarsko čelado

Lastnosti

Zračnosti: Odprtine na čelati omogočajo pretok zraka nad tvojo glavo in tako  omogočajo zračnost in hlajenje, da je lahko tvoja vožnja v toplih dneh bolj udobna. Seveda število odprtin vpliva tudi na težo čelade - več kot jih je, lažja je čelada.

Vizir: Predvsem čelada za gorsko kolesarjenje imajo tudi vizir, ki je največkrat nastavljiv ali celo odstranljiv. Nekateri vizirji imajo tudi možnost za shranjevanje očal, ko jih nimamo na obrazu. 

Full face zaščita: Čelade namenjene spustom imajo tudi zaščito obraznega dela. Poznamo tako imenovane full-face čelade in v zadnjih letih tudi kombiniranem, kjer lahko del, ki ščiti obraz enostavno odstranimo in ga uporabljamo le pri spustu.

Vgrajeni nosilci: Večinoma kot dodatki, ki se kupijo posamično, nakatere pa imajo te nosilce že vgrajene. Namenjeni so za svetilke ali akcijske kamere.

Kdaj naj bi čelado zamenjali?

Kolesarske čelade so narejene, da absorbirajo udarec, zato moramo imeti v mislih, da čelada, ki je bila v nesreči in je prejela udarec, ni več primerna za uporabo. Čeprav na vzven zgleda popolnoma v redu, kupi novo. 

Če pa ni prejela nobenega udarca (kar je seveda več kot odlično), bi bilo vseeno dobro, da čelado zamenjaš po petih letih. Zakaj? Ker vpliv okolja (UV žarki, onesnažen zrak, voda), zelo vpliva na kakovost meteriala po določenem času.

 

Kolesarske čelade.

 

 

Nazaj na spletni dnevnik